Zástěrka pro malé kuchaře


Jako malá jsem vždycky ráda pomáhala mamce v kuchyni. Jako správná hospodyňka, jak mi mamka říkala, jsem pokaždé potřebovala na práci zástěrku, bez ní to prostě nešlo. Dnes už mám svoje děti a i ony rády pomáhají. A samozřejmě i u nich je zástěrka nezbytným doplňkem.

Já tenkrát nosila zástěrku opravdu jen při vaření, naše děti ji nosí i když kreslí, lepí, vaří v jejich vlastní kuchyňce, hrají si na "mástr šéfa" a při mnoha dalších hrách. Zástěrek u nás tedy není nikdy dost, téměř den co den nějakou hledáme. Rozhodla jsem se tedy ušít pár zástěrek do zásoby a podělit se o střih a návod.

Zástěrka také může posloužit jako pěkný, praktický a ne příliš drahý dárek pro dětské oslavence. 

Ušít zástěrku je velmi snadné a zvládne to opravdu i úplný začátečník. Takže kudy do toho:

1. Střih na zástěrku najdete na našich stránkách www.biaska.cz, konkrétně zde. Velikost je vhodná přibližně pro děti od 3 do 7 let.

Pro tuto velikost budete potřebovat obdélník látky (nejlépe bavlny) o rozměrech 50x42 cm (bez kapsičky). Na kapsičku stačí střihnout obdélník látky a našít dle fantazie.

Pokud doma nemáte vhodnou látku, můžete mrknout na naši nabídku a nějakou krásnou látku vybrat.

2. Položte střih na přepůlenou látku, obkreslete a střihněte. Pozor, pokud máte látku se vzorem, ať máte vzor správným směrem. Sice se to zdá jako hloupost něco takového připomínat, ale i zkušené švadleně se chybička může vloudit 😏. Takže vřele doporučuji dvakrát zkontrolovat, než začnete stříhat.

3. Aby se látka na krajích netřepila, je vhodné kraje začistit na overlocku, postačí i "cik-cak" steh na běžném stroji.


4. Teď přichází na řadu lemování a šikmé proužky. Na olemování celé zástěrky a zavazovací tkanice budete potřebovat zhruba 3 - 3,5 metru proužku. Rozpětí záleží na tom, jak dlouhé ponecháte tkanice na zavazování (lepší je nechat trochu delší pro pohodlnější zavazování).

Pokud nemáte úplně jasno, jak správně pracovat s šikmými proužky, mrkněte na náš návod.

Jako první olemujte horní rovnou část a spodní část s oblouky. Oblouky ve spodní části zástěrky jsou připraveny tak, aby jejich olemování proužkem nevyžadovalo žádnou speciální zručnost či znalost lemování malých oblouků.


5. V dalším kroku uděláme naráz zavazovací tkanice za zády i za krkem a lemování chybějících míst.

Nejprve si našpendlete proužek na zatím neolemovanou část na jedné straně, přičemž ponechte cca 40 cm proužku volného jako tkanici na zavázání za zády. Proužek ale z druhé strany nestříhejte, budeme plynule navazovat. Můžete přišít spodní část proužku.


Veďte potom proužek plynule dál tak, aby vznikla tkanice za krkem (udělejte otvor dostatečně velký pro pohodlné převlečení přes hlavu),  následně našpendlete opět spodní část proužku na poslední neolemovaném kraji zástěrky. Stále ještě proužek nestříhejte a opět ponechte cca 40 cm volný konec na zavazování za zády.

V případě, že nemáte dostatečně dlouhý proužek, je možné udělat zavazovací tkanici i za krkem a rozložit tak lemování do dvou samostatných kroků.


6. Připravený proužek přeložte a našpendlete (pro lepší práci je dobré ještě opatrně přežehlit). Začněte šít od konce první zavazovací tkanice za zády, plynule pokračujte k lemování zástěrky, tkanici za krkem, druhé části zástěrky až na konec druhé zavazovací tkanice.



7. A máme v podstatě hotovo. Jestli chcete na zástěrce i kapsičku, stačí střihnout klidně i z kontrastní látky obdélník, začistit a našít na zástěrku podle fantazie.

Pokud chcete zástěrku ještě trochu "vytunit", můžete ji ozdobit například stuhou s dětskými motivy nebo nažehlovací látkopáskou. Obojí najdete v nabídce našeho obchodu.
Fantazii se meze nekladou :-)



Tak co, povedlo se? Budeme rádi, když se pochlubíte svým výtvorem. Fotku můžete vložit buď do komentáře nebo zaslat na náš email biaska.prouzky@gmail.com.


Poznámka:
Vizážistku nepotřebujeme, make-up si Barunka zvládne udělat v pohodě sama 😃🙈

Komentáře