Jak zakončit šikmý proužek



Šikmý proužek už máme parádně našitý (pokud náhodou netušíte jak na to, mrkněte sem), ale co s ním dál? Jasně, je potřeba ho nějak zakončit. Existuje opět několik způsobů od velmi jednoduchých až po "vyšší dívčí" a všechny si postupně ukážeme (pro lepší názornost jsou na fotkách jako konce proužku použity odlišné proužky).

Způsob první "jednoduchý"

 ROVNĚ ZALOŽIT A PŘIŠÍT

První způsob zakončení je velmi jednoduchý. Volný konec proužku zbývající po našití přeložíme dovnitř, překryjeme začátek proužku a přešijeme.


Tento způsob zakončení není žádná velká věda, celkem spolehlivě funguje a každopádně na něm není moc co zkazit. Ale na druhou stranu, velkou parádu nenadělá. Pokud je cílem čistě lemování bez nějaké velké estetiky, pak proč ne 😊. Navíc, pokud takto zakončíte lemování v rohu (například u prostírání nebo ubrusu) může to vypadat i celkem hezky. No, nebo spíš ne úplně hrozně (pokud tedy oželíte, že jeden roh vypadá trochu jinak než další tři).

Způsob druhý "takhle raději ne"

 ŠIKMO ZALOŽIT A PŘIŠÍT


V podstatě se jedná o obdobný postup jako u jedničky, akorát na lícní straně proužek podhrneme do šikma (jak by to správně mělo být) a z rubové strany buď necháme nebo v ideálním případě taky zkusíme šikmo podhrnout. Pokud si to zkusíte v praxi, zjistíte, že to není žádná sranda udělat tak, aby konečný výsledek k něčemu vypadal.


Při přípravě proužku a jeho našití jsem se fakt snažila, ale jak si můžete všimnout, žádná velká krása to není. A rubovou stranu ani ukazovat nebudu, protože to je hooooodně nevzhledné 🙈.
Za mě takto NE.

Způsob třetí "na podšívku proč ne"

PŘIŠITÍ VOLNÝCH KONCŮ PROUŽKU SPOLU S VÝROBKEM


Pokud máme výrobek ještě nesešitý stranami k sobě, můžeme ho nejprve olemovat a až následně strany sešít k sobě. Problém se zakončováním proužku se tím elegantně vyřeší. Pokud navíc pro sešití výrobku použijeme overlock, pak se zároveň konce proužku pěkně začistí a nehrozí ani jeho třepení na konci.


Toto zakončení je taky velmi jednoduché, ale jeho nevýhodou je, pokud například niť použitá k začištění výrobku je výrazně jiná, než barva proužku (speciálně při začišťování overlockem). Je potřeba potom nějak elegantně niť zakončit a schovat. Všechno samozřejmě jde, ale z mého pohledu se jedná zase o komplikaci navíc.
Druhá potíž může nastat, pokud si nedáme pozor a proužky se při sešití netrefí přesně k sobě. Pak se to může vypadat přibližně jako na obrázku níže a to tedy není žádná hitparáda 🙈.

Na lemování proužky se mi obecně líbí, že jakoby "zacelí" švy a výrobek vypadá i na pohled celistvě, kompaktně, nebo jak jinak to nazvat. Tato funkce proužku mi tady ovšem chybí. Když jenom sešijeme volné konce proužku spolu se stranami výrobku, pak ta celistvost jednoduše chybí. Vyrobí se ve švu jakýsi zlom, který je poměrně výrazný (v závislosti na použitém materiálu). Pokud je proužek takto našitý třeba na spodní látce sukně s více vrstvami (například na podšívce u tylové sukně), pak se nic moc neděje a konečné dílo to kazit nemusí. Ale na lemování třeba jednovrstvé sukně bych tento způsob raději nepoužila.

Kde mi na vzhledu lemování opravdu záleží, používám jednoznačně způsob čtvrtý:

Způsob čtvrtý "vyšší dívčí ale TOP" 

ŠIKMÉ ZAKONČENÍ VOLNÝCH KONCŮ PROUŽKU

Nejprve je důležité říct, že šikmé zakončení můžete použít pouze tehdy, když přišíváte zcela rozložený proužek (jak je popsáno v postupu 3 v článku Jak přišít šikmý proužek).

Na začátku i konci lemování je třeba ponechat pár centimentrů volného nesešitého proužku (ideálně 5-10 cm). Jeden konec proužku ohneme kolmo mimo látku a druhý konec rozloženého proužku položíme přes něj.
V místě ohybu spodního proužku si naznačíme linku na proužku vrchním, jako je nakreslena na obrázku níže (stačí třeba špendlíkem, ale naznačení pratelnou tužkou je jistější) a proužky si pro lepší manipulaci přišpendlíme k sobě
 Stejnou linku si můžeme naznačit i opačně, pokud by se nám to kvůli šití nebo značení hodilo více.

Podél naznačené linky proužky sešijeme k sobě. POZOR: sešíváme opravdu jen proužky mimo látku výrobku.


Přečnívající konce proužků odstřihneme a šev rozložíme.
  Spojený proužek už můžeme přišít k látce a dokončit lemování. Tadáááááááá:


Postup je trochu delší, ale za konečný výsledek určitě stojí a při troše cviku je hotový "raz dva". Další výhodou je, že takto můžete bez obav ukončit proužek v jakémkoliv místě výrobku včetně hodně zaoblených míst a je použitelný i pro zakončení lemovací pruženky.
Bohužel je jen velmi obtížně aplikovatelný, pokud máte proužek našitý již z obou stran látky (například při použití speciální patky). Pro takové situace můžete použít způsob pátý:

Způsob pátý "neurazí" 

ROVNÉ ZAKONČENÍ VOLNÝCH KONCŮ PROUŽKU

Já vím, já vím, že proužek se má zakončit šikmo, ale někdy to holt jinak nejde a svět se, doufám, kvůli tomu nezboří 😉. Takže jak na to:

Na začátku i konci lemování je třeba ponechat pár centimentrů volného nesešitého proužku (ideálně 5-10 cm).
Konce přiložíme lícem k sobě a poměříme, v jakém místě se mají setkat, aby po přišití hezky navazovaly a látka se nijak nekrčila (opět je dobré si místo na proužcích označit).
  Ve zvoleném místě proužky přišijeme k sobě, volné konce odstřihneme.

Pak už jen spojené proužky založíme a prošijeme. Nevypadá to úplně zle, ne?



Paráda, proužky už dokážete nejen našít, ale i úhledně zakončit 👍. Nic složítého to není, co?
Ještě trochu potrénujte a po pár pokusech už bude výsledek perfektní.
A nezapomeňte, že kdyby náhodou proužky došly, na biaska.cz jich máme slušnou zásobu 😉


Komentáře